KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Pokrytectví v prohlášení „NE válce“

    4. 3. 2022

    Novinář Nuri Akman v sobotu sdílel video s titulkem „Video z Kyjeva. Ruští vojáci náhodně bombardují centrum města, bez ohledu na děti nebo seniory.“

    Byla to samozřejmě ironická narážka na náhlé vzedmutí protiválečných nálad v Turecku. Novinář sledoval dění v jihovýchodním pohraničním městě Cizre (Cizîr) po krachu kurdského mírového procesu v roce 2015. Věděl velmi dobře, stejně jako desetitisíce jeho stoupenců, že video neukazuje ukrajinské hlavní město a že vojáci nejsou Rusové.

    Podobná reakce přišla poté, co umělci v Turecku začali dělat protiválečné příspěvky. Zpěvák Servet Kocakaya řekl, že právě lidé volající po „žádné válce na Ukrajině“ se shromáždili kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana během invaze do Afrinu v severní Sýrii a zpívali válečné písně.

    Nejednalo se pouze o ironické příspěvky na sociálních médiích. Özlem Çerçioğlu, opoziční starostka západní provincie Aydın, zveřejnila citát zakladatele Turecka Mustafy Kemala Atatürka: „Mír doma, mír ve světě“ a slogan „Ne válce“. Uživatelé sociálních médií to komentovali označením pokrytectví a zveřejněním fotografií rakety, na kterou se podepsala během smrtícího bombardování Afrinu .

    V poslední době se v Turecku objevilo tolik příspěvků proti válce, že není snadné vybrat ty nejpokrytečtější, ani odhalit ty, kteří stojí přímo v rasistickém či protikurdském táboře. Ti, kteří Turecko dobře neznají, kteří si nejsou vědomi existence rasistů s jejich radostným křikem, když na kurdský lid dopadají bomby, by se brzy přesvědčili, že se jedná o zemi krajního odporu proti válce.

    S ruským útokem na Ukrajinu nastala podobná situace v jistých kruzích, které se označují za levicové. Najednou si vzpomněly na SSSR a rozdělení mezi Východem a Západem a pokusily se vytvořit ospravedlnění ruského útoku na Ukrajinu ódami na socialismus. Grup Yorum, nejslavnější revoluční kolektiv hudebníků v Turecku od 70. let, se v tom ujal vedení. Nejprve kapela zveřejnila obsah ze svého nedávného koncertu v Moskvě s tím, že hrála „v mateřské zemi socialismu“. V dalším příspěvku otevřeně podpořili ruský postoj se slovy: „Podporujeme obyvatele Donbasu v jejich boji proti NATO a ukrajinskému fašismu“. Na levici byli i další, kteří sdíleli podobné postoje.

    Postoj těchto skupin se nijak neliší od postoje rasistických a fašistických Turků, pokud jde o nemilosrdnou válku proti kurdskému lidu. Zatímco rasisté a fašisté podporují genocidní útoky na Kurdy oficiálním výkladem státu, tito lidé se snaží ospravedlnit směšnými obviněními kurdských národních hnutí a vůdců kurdského boje za svobodu a označují je za „nacionalisty“ nebo „stoupence imperialismu“. Nebudou používat slovo „revoluce“ pro revoluci v Rojavě, jejíž vliv se rozšířil po celém světě, a považují odpor národů Rojavy, tak důstojný, jak byl nákladný, za kapitulaci.

    Těmito příklady nemám v úmyslu protestovat proti tomu, aby kdokoli stál proti válce, jakkoli je rasistický, nebo fašistický, nebo nepřátelský vůči Kurdům. Je dobré stavět se proti válkám, být protiválečný. To není nenormální. Nenormálnost spočívá v pokrytectví těch, kteří nadšeně vykřikují nad masakrem lidí v okolí, zatímco protestují proti válkám v dalekých zemích a překrucují pravdu…

    Toto pokrytectví je bezpochyby projevem nedostatku morálky na základě osobního prospěchu. To je také základní důvod válek. Ti, kteří si myslí, že všechno zlo a pokrytectví je oprávněné, pokud jde o jejich vlastní zájmy, protestují proti válce, protože riskují právě tyto věci. To je případ rasistů a fašistů jak u moci, tak v opozici, jak na pravici, tak na levici. Oni nemají námitky proti válce proto, že na lidi na Ukrajině a v Donbasu padají bomby; dělají to proto, že jsou v sázce jejich zájmy.

    Jak si v tom všem stojí Kurdové? Co si o tom myslí různá kurdská národní hnutí a vůdci kurdského boje za svobodu?

    Je to zřejmé. Protestují jak proti ruskému útoku na Ukrajinu, tak proti tomu, že NATO a Západ házejí Ukrajinu na Rusko jako fotbalový míč. Důrazně také zdůrazňují, že ti, kdo jsou za tuto válku zodpovědní, jsou imperiální síly. Taková je pravda. Strany zapojené do studené války zahájily po pádu SSSR další válku o rozdělení a od té doby pak předváděly všechny způsoby nemorálního chování, aby podle svých zájmů přetvořily odporný řád, který nazývají „novým světem“.

    Volba stran v potupném imperiálním inženýrství v této válce o rozdělení není protiválečným postojem. Je proválečným. Oblékání hesla „Žádná válka“ do nóbl šatů tuto ohavnost nemůže zakrýt. Pravda, revoluce, lidský život – tyto hodnoty vyžadují říkat NE válce ve všech aspektech života. Dělit lidi, kteří umírají pod padajícími bombami, na Ukrajince, Dombasany, Kurdy, Afghánce, Alevity, jezídy, křesťany, šíity nebo sunnity a podle toho zaujmout postoj je vrchol nemorálnosti.

    Překlad Vladimír Sedláček