KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Fialová: Naše kampaň je klidná, bez násilí a vulgarit

    8. 9. 2009

    ObrazekVolební kampaň se už naplno rozběhla. KSČM sází především na přímý kontakt s občany. S jakými problémy se na vás lidé nejčastěji obracejí?

     

    Problémy, se kterými se na mě obracejí občané, jsou různé a převážná většina jich je ve znamení dopadu asociální politiky vlády ODS. Lidé se bojí o své domovy, poukazují na problémy ve zdravotnictví, bojí se o své zaměstnání, překvapuje je agresivita při fotbalových zápasech a překvapuje je lhostejnost jedněch ke druhým. V poslední době se však na mě obracejí o pomoc také starostové obcí, a to nejen komunisté, kteří řeší problémy s výstavbou tzv. satelitů. Ať již oni a nebo jejich předchůdci souhlasili s touto výstavbou, mají nyní v obci problémy s vodovodem, kanalizací, zásobováním. Vyvstávají zde i problémy mezi občany, kteří se často dělí na nové a staré , případně chudé a bohaté . V těchto případech je opravdu každá rada drahá.

     

    Jak vás jako kandidátku KSČM lidé přijímají?

     

    Já jsem zvyklá celé volební období jezdit po kraji, zúčastňuji se besed s občany, a tak jsem na chování veřejnosti zvyklá. Samozřejmě, že se občas objeví nějaké útoky. Pokud je to rozumný člověk, dám se s ním do hovoru a pak většinou naše debata končí slovy: no dobře, ale všichni nejsou jako vy a v médiích říkají, že jste... Pokud je to člověk nepřístupný rozhovoru, vyloženě antikomunista, tak ten nechce nic slyšet a nemá cenu mu cokoliv říkat. Možná mám štěstí, ale s takovým člověkem jsem se už velmi dlouho nesetkala.

     

    Ve sněmovně jste místopředsedkyní výboru pro zdravotnictví, úzce sledujete především problematiku zdravotních pojišťoven. Kde jsou podle vás v tomto směru největší problémy?

     

    Největší problém vidím v počtu zdravotních pojišťoven. KSČM prosazuje snížení jejich počtu, možná jen na jednu zdravotní pojišťovnu. Jsme přesvědčeni, že jen tak nebude docházet k znevýhodňování jednoho zdravotnickeho zařízení před druhým. Další problém vidím v propojování zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízeních. Umožnila to ministryně zdravotnictví tím, že dala souhlas k propojení zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou ZP a následně i s Českou národní zdravotní pojišťovnou. Vznikl tak komplex třiceti zdravotnických zařízení včetně deseti nemocnic se 740 tisíci pojištěnců. Zdravotní pojišťovna si jistě bude chtít udržet svoje zisky a tak se nabízí model okoukaný v USA, model řízené péče. Jinými slovy, pojišťovna bude řídit pacienta i lékaře, aby poskytnutá zdravotní péče byla co nejlevnější. Pokud budeme potřebovat finančně nákladnější péči, můžeme se dočkat vysvětlení, že naše zdravotní pojištění toto léčení nezahrnuje a tak dostaneme radu - sežeňte si sponzory. Pokud se vám to nepodaří, tak prostě máte smůlu. Starší člověk si může třeba říct, co já, na mě už nezáleží , ale co budete dělat, když onemocní vaše děti nebo vnoučata?

     

    Jste také zastupitelkou Středočeského kraje. S jakými problémy se zde nejčastěji potýkáte?

     

    Asi nejčastější problémy se týkají nedostatku financí a z toho vyplývají i další záležitosti. Současná krize doléhá nejen na kraj, doléhá i na obce a hlavně na jejich rozpočty. Daňové příjmy obcí jsou o 15 až 20 procent nižší, ale obecní výdaje se nesnižují. Stejně tak je v příjmové části ve skluzu i kraj. Ke konci června byl výpadek v příjmu asi 500 milionů Kč a do konce roku může být až čtyřikrát vyšší, tedy zhruba dvě miliardy korun. Dalším velkým problémem ve Středočeském kraji je zdravotnictví. Rozhodování bývalého vedení kraje pod taktovkou ODS bylo v této oblasti obzvlášť neuvážené a nešetrné a výsledkem je zadlužené zdravotnictví. Hovořit bych ale mohla i o sociálních službách, dopravě, školství a dalších.

     

    Váš kraj, stejně jako ostatní, musí tedy šetřit...

     

    Šetřit se musí, otázkou je kde. Zastavení investic by se nám určitě odrazilo v úbytku pracovních míst a nezaměstnanost v našem kraji již i tak stoupá. Na březnovém zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje byla ustanovena krajská tripartita. Ačkoliv v odůvodnění ustanovení této tripartity je, že ustanovení tripartity na úrovni Středočeského kraje je cestou ke společnému dialogu a postupu krajské samosprávy, odborů a zaměstnavatelů pro nalézání konsenzu při řešení negativních dopadů finanční a hospodářské krize v kraji, dosud nebylo jednání tripartity svoláno, ačkoliv jsme k tomu hejtmana kraje vyzývali. Nedošlo tak tedy k žádnému dialogu, natožpak ke konsenzu.

     

    Vzpomenula jste i problémy v sociální oblasti. O co jde konkrétně?

     

    Předně to je opět nedostatek financí a na to navazuje nedostatek míst v sociálních zařízeních. V sociální sféře je podle mne špatně nastaveno financování. Příspěvkové organizace měst, obcí a kraje zajišťují sociální služby jen zčásti. Velkou část služeb zajišťují různá nízkoprahová zařízení, občanská sdružení, farní charity či s.r.o., která však nemají zajištěn pravidelný příjem a musí každoročně žádat o dotace na svoji činnost. Pracují tak stále v nejistotě, zda budou mít dostatek financí pro své klienty. Pokud by dostaly určitý příjem, garantovaný například na tři roky, určitě by se jim pracovalo lépe.

     

    Čím se můžete jako krajská zastupitelka svým voličům pochlubit. Co se vám podařilo prosadit?

     

    Ve funkci krajské zastupitelky jsem od roku 2000, tedy třetí volební období. Pravda je ale ta, že svůj mandát zastupitelky, stejně jako moji kolegové z klubu, můžeme plně využívat až toto volební období. První dvě volební období, kdy v čele kraje stála pravicová koalice, nám bylo zabráněno pracovat ve výborech zastupitelstva a komisích kraje. Nyní, paradoxně při nejmenším počtu zastupitelů (deset), máme zastoupení ve všech výborech a komisích, máme uvolněného předsedu finančního výboru, dále máme předsedu sociálního výboru, výboru pro zdravotnictví, komise sportovní a komise pro majetek kraje. Podařilo se nám prosadit usnesení o nesouhlasu vybudování americké radarové základny na našem území, podařilo se nám prohlasovat výzvu poslancům Parlamentu ČR ke zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, nastavit spravedlivější pravidla při přidělování dotací obcím z rozpočtu kraje, prosadit ekonomické hledisko do přidělování dotací z evropských fondů. V neposlední řadě se nám podařilo v našem klubu vytvořit kolektiv zastupitelů, na který se mohou naši voliči v případě potřeby obracet.

     

    Právě u dotací z evropských fondů došlo k určité změně...

     

    U dotací z evropských fondů NUTS 2 museli dosud příjemci nejdříve všechny faktury zhotovitelům proplatit a pak teprve, po vyhodnocení uznatelných nákladů, dostali přidělené finance z dotace. Často se museli proto žadatelé zadlužit, anebo to byla pro ně překážka, kvůli které o dotaci nežádali.

     

    Změna se projeví v tom, že příjemce dotace bude mít možnost využít modifikovaný systém ex-ante plateb, což znamená, že bude umožněno proplácet příjemci tzv. zjednodušené žádosti o platbu ještě předtím, než příjemce provede platby dodavatelům. Díky tomuto opatření si příjemce nemusí brát kontokorentní (ani žádný jiný) úvěr u banky, protože platba bude ze strany Řídícího orgánu ROP NUTS 2 Střední Čechy provedena i za vystavené, ale dosud neproplacené faktury.

     

    Na závěr se ještě vraťme ke kampani. Můžete zhodnotit její dosavadní průběh?

     

    Kdybych nebyla Češka a nežila v naší republice, tak řeknu, že jsou u nás jen dvě politické strany, ČSSD a ODS, a sláva , zrodila se třetí strana - TOP 09. Tak ke kampani přistupují média. KSČM zvolila kontaktní kampaň. Chodíme mezi občany, rozdáváme naše volební materiály, seznamujeme je s naším volebním programem, s našimi prioritami, hovoříme s nimi o jejich starostech a potřebách. Pravda je taková, že až na rozdávání volebních materiálů, je většina z nás mezi občany velice často. Jsem ráda, že se na našich akcích neobjevují takové záležitosti jako u ČSSD a ODS, myslím tím házení vajíček, případně snad i kamenů. Nemám ráda žádné násilí ani vulgarity a věřím, že u nás komunistů bude vše probíhat v pohodě.

    autor: Jana Dubničková
     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář