ObrazekV první věci jde o zapojení pojišťoven do lepšího financování hasičů vytvořením fondu tvořeného procentním odvodem z předepsaného pojistného. Podobný systém funguje například na Slovensku, kde nedávno ministr vnitra předával do užívání desítky vozidel právě ze společných prostředků pojišťoven a Ministerstva vnitra. "Podobný systém u nás fungoval do roku 1948 a pojišťovny byly do financování potřeb hasičů ve větší míře zapojeny do roku 1990. Deficit ve financování v současné době dosahuje asi 6 mld. Kč." uvedl předkladatel návrhu Zdeněk Milata, místopředseda Komise pro bezpečnost a IZS Středočeského kraje.
Situace u vybavení hasičských jednotek je v současné době stabilizovaná, nikoli však ideální. Citelný je výpadek ve financování v 90. letech minulého století. 28% techniky je starší 30 let, přes 1200 cisteren je starších 16 let.
Ve druhém případě je to reakce na počet napadení zdravotnického personálu. Cílem je, aby měli hasiči a zdravotníci zajištěnu větší ochranu, a to novelizací zákona č. 40/2009 Sb., Trestního zákoníku, Tak aby byli zahrnuti mezi tzv. úřední osoby. "Do těchto osob patří například prezident, nebo běžní zastupitelé, lesní stráž, policisté, či exekutoři. Dle mého názoru je zahrnutí hasičů a zdravotníků do těchto osob víc než nutné, protože jsou to oni, kdo často nasazují krk při výkonu vlastního povolání", doplnil Milata.
K napadání zdravotníků dochází v poslední době čím dál častěji. Například v březnu agresivní pacient v Lysé nad Labem přešel od slovního napadání záchranářů k fyzické agresi, což skončilo poškozením přístroje za 30. tis. Kč. V Mladoboleslavské nemocnici zase jeden agresor napadal nemocniční personál. K jinému napadení záchranářů došlo v Dolním Bousově.