KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Zpráva z jednání Zastupitelstva Středočeského kraje dne 15.12.2008

    17. 12. 2008

    -         Jednací řád Zastupitelstva SK – drobné úpravy převážně v úpravě udělení přednostním udělení slova: předseda klubu nebo řečník pověřený přednést stanovisko klubu, poslanec, senátor, člen vlády.

    -         Programové prohlášení Rady Středočeského kraje na období 2008-2012 – na návrh Klubu KSČM (předložila Fialová) hlasováno v doprovodném usnesení o nesouhlasu s výstavbou radarové základny USA. Návrh byl schválen. Pro návrh hlasovali všichni členové KSČM a ČSSD.

    -         Čerpání rozpočtu Stř. kraje za III. čtvrtletí 2008 – rozpočet je čerpán nerovnoměrně, například na dopravu je značně nedočerpáván. Vzato na vědomí s připomínkami.

    -         Návrh rozpočtu Stř. kraje na rok 2009 – ze strany ODS byla napadána nedostatečná doba vyvěšení návrhu rozpočtu. Vyvěšeno 1. 12., projednáváno (schvalováno) 15.12., zákon říká doba vyvěšení 15 dnů včetně. V rozpočtu pamatováno na malé obce – fond 500 milionů Kč, hrazení reg. poplatků ve zdr. zařízeních kraje – 80 milionů, žákovské jízdné v aut.dopravě cca 60 milionů Kč a v drážní dopravě cca 25 milionů Kč od 1.9.2009. Návrh jsme podpořili s vědomím, že v příštím roce dojde k rozpočtovým opatřením v úpravě rozpočtu.

    -         Účelovost prostředků krajského úvěru od KB a.s. – vzhledem k tomu, že úvěr (4 miliardy Kč) byl bezúčelový, proto náš klub pro něj nehlasoval, bylo rozhodnuto, že kraj tento úvěr může použít hlavně v oblastech – školství, zdravotnictví, životní prostředí, sociální věci, doprava atd.

    -         Odměny neuvolněným členům Zastupitelstva –

    Člen zastupitelstva ………4.850,-Kč

    Člen Rady……………….14.400,-Kč

    Člen výboru……………..10.930,-Kč

    Člen komise……………..10.930,-Kč

    Předseda výboru…………13.030,-Kč

    Předseda komise…………13.030,-Kč

    Za více funkcí či členství se odměny nesčítají. Uvedené částky jsou v hrubé mzdě a každý zastupitel bude ještě odvádět 10% do rozpočtu KR KSČM.

    Pro úplnost uvádím, že nečlenové Zastupitelstva, kteří jsou členy výborů a komisí budou pobírat odměnu 1.000,-Kč hrubého za jedno zasedání, max.12.000,-Kč za rok.

    -         Rozpočtové opatření – zapojení finančních prostředků v rámci akce 5. Hejtmanský bál – příjmy na akci: 1.031.450,-Kč – sponzorské a darovací smlouvy 923.000,-Kč, prodej vstupenek 108.450,-Kč. Výdaje akce 999.824,-Kč – pronájem prostor, občerstvení, výzdoba, hudba, propagace. Výtěžek 31.626,-Kč bude darován Dětskému domovu zřizovanému krajem.

    -         Zápůjčka Městysu Vrchotovy Janovice na technologii úpravy vody z Havarijního fondu Stř. kraje – v místním zdroji mají uran, cena řešení 2.121.056,-Kč, městys tyto finance nemá, mají podanou žádost o dotaci, ale řešení potřebují realizovat ihned..

    -         Úhrada regulačních poplatků krajem v krajských nemocnicích – stanovisko a podklady k možné realizaci tohoto záměru připravila Advokátní kancelář Pokorný, Wagner, ODS protestovala, my jsme podporovali. Na návrh našeho klubu (předložil Milata) odhlasována výzva poslancům PČR, aby podpořili svým hlasováním zrušení regulačních poplatků.

    -         Návrh na zrušení Koncepce zdravotnictví ve Středočeském kraji – Klub KSČM v roce 2004 při schvalování této koncepce, která veškerá zdravotnická zařízení v kraji chtěla převést na privátní sektor, hlasoval proti, a tudíž nyní souhlasí s rušením Koncepce. Nová Koncepce bude vycházet ze základních témat: převod a.s. na neziskové organizace, rozšíření zubních pohotovostí a zřizování lékařské služby první pomoci. Do konce ledna 2009 náměstek pro zdravotnictví prof. MUDr. Seidl, CSc. předloží nové teze Koncepce. Na vytvoření Koncepce se bude podílet Výbor pro zdravotnictví.

    -         Návrh na stanovení předběžného rozsahu základní dopravní obslužnosti na jeho zajištění v roce 2009 v autobusové dopravě – stávající rozsah ZDO 48.385.000 km, 705.700.000 Kč se navrhuje rozšířit o 1.075.000 km (+9.172.000 Kč). Navýšení na Integrovanou stř. dopravu o 15.069.000 Kč (1.024.000 km)

    -         Návrh na stanovení předběžného rozsahu základní dopravní obslužnosti na jeho zajištění v roce 2009 v drážní dopravě – ztráta ČD v letošním roce 851.116.000,-Kč, pro příští rok se předpokládá ztráta 1.414.443.000,-Kč. Ztrátu nejvíce ovlivňuje ČD Cargo. Největší příčiny – oddělování a privatizace lukrativních činností. Pro rok 2009 se stanovuje rozsah ZDO v železniční dopravě ve výši 13.958.000 vlakokilometrů.

    -         Poskytnutí příspěvku dle schválených „Zásad pro poskytování finančních příspěvků nahospodaření v lesích – celkem bylo rozděleno dle Zásad 13.803.858,-Kč na obnovu lesů poškozených imisemi, na zajištění a výchovu porostů a na hospodaření v lesích a kontrolu.   

    Jiřina Fialová, před. Klubu zastupitelů KSČM Středočeský kraj

          15. prosince 2008

    Pro úplnost článek z HaNo.

    Středočeši odmítli výstavbu radaru

    PRAHA - Zastupitelé Středočeského kraje odmítli na svém včerejším zasedání výstavbu americké radarové základny v Brdech.

    Zamítavé stanovisko přijali na návrh předsedkyně klubu komunistů Jiřiny Fialové jako doplňující usnesení k programovému prohlášení menšinové krajské vlády.

    Jiřina Fialová při návrhu usnesení uvedla, že smlouvy týkající se radarové stanice má zanedlouho projednávat parlament, a že výstavbu radaru odmítá 70 % občanů naší republiky.

    Dále byl i díky hlasům KSČM schválen rozpočet na rok 2009, dar občanům kraje na úhradu regulačních poplatků v krajských nemocnicích, předběžný rozsah základní autobusové a drážní dopravní obslužnosti nebo zrušena krajská koncepce zdravotnictví.

    Již od začátku zasedání bylo jasné, v jakém duchu bude probíhat. Slovní přestřelky mezi novým a bývalým vedením kraje, konkrétně hejtman David Rath (ČSSD) na straně jedné a především primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, bývalý radní Ladislav Kutík, starosta Slaného Ivo Rubík či bývalý hejtman Petr Bendl (všichni ODS) na straně druhé. Nwelati jako bývalý ředitel boleslavské nemocnice plánované hrazení poplatků v krajských nemocnicích z rozpočtu kraje prohlásil za protizákonné. Neúspěšně proto navrhoval přesunout bod o vzetí na vědomí programového prohlášení krajské vlády pro léta 2008-2012 na konec jednání, až bude projednán rozpočet a další body navrhovaného programu. Bendl podrobil návrh rozpočtu kritice. Podle něj budou peníze na hrazení poplatků v krajských nemocnicích chybět v dopravě a zdravotnictví. Nikdo ukrácen nebude, například středočeské zdravotnictví v příštím roce dostane výrazně více, oponoval Rath. Jak upozornil náměstek hejtmana pro finance a investice Marcel Hrabě (ČSSD), rozpočet během roku zřejmě dozná mnoha změn. Budoucí vývoj je totiž kvůli celosvětové finanční krizi těžko předvídatelný. Myslím, že rozpočtových opatření nás bude čekat daleko víc než v minulosti, uvedl Hrabě.

    Jak již Haló noviny informovaly, středočeský rozpočet na rok 2009 bude vyrovnaný ve zdrojové i výdajové části ve výši 18,764 miliardy korun. Předpokládá i zapojení schváleného bankovního úvěru ve výši 2,27 miliardy korun. Ručitelská prohlášení Středočeského kraje, vystavená za úvěry oblastních nemocnic v Příbrami, Kolíně a Kladně, zajišťují splácení úvěrů poskytnutých těmto nemocnicím do celkové výše 1843 milionů korun.

    Od 1. ledna pacienti v krajských nemocnicích a v jejich lékárnách nemusí platit poplatky, odvede je za ně kraj formou daru. Na úhradu poplatků chce vydat z rozpočtu zhruba 80 milionů korun. V diskusi k tomu vystoupil i Zdeněk Milata (KSČM). Dojímá mě zájem o sociální dopady tohoto kroku ze strany zastupitelů ODS. Jen chci upozornit, že kdyby tyto poplatky nebyly zavedeny, nemuseli bychom tady o nich diskutovat, uvedl Milata. Poté byla schválena jeho výzva Poslanecké sněmovně, aby plošně zrušila regulační poplatky. Dalších 60 a 25 milionů korun poputuje na zavedení bezplatné autobusové a vlakové dopravy pro žáky a studenty do 19 let od nového školního roku.

    16. prosince 2008, (zku)

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář