KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

     

    ObrazekHosty tiskové konference KSČM dne 21. října 2009 byli Pavel Kováčik, předseda Poslaneckého klubu KSČM, a Miloslava Vostrá, místopředsedkyně Poslaneckého klubu KSČM.

     

    Témata: Dopad přírodních katastrof na rozpočty měst a obcí; Prohlubující se zadluženost rodin; Neschopnost splácet půjčky a úvěry; Nová vlna propouštění

     

     

    Miloslava VOSTRÁ, místopředsedkyně PK KSČM

     

    Vyjádřím se ke dvěma tématům – začala bych propouštěním, protože hospodářská krize se projevuje v další vlně propouštění zaměstnanců. Od počátku letošního roku se každý měsíc eviduje na úřadech práce téměř 70 tisíc nových uchazečů o zaměstnání. Bez nástupu do zaměstnání je každoměsíčně bez evidence vyřazeno kolem 20 000 uchazečů, kteří jsou dále nezaměstnaní, ale nejsou již oficiálně evidovaní. Skutečných nezaměstnaných je tedy mnohem více než uvádějí údaje ministerstva práce a dokazuje to i šetření Českého statistického úřadu. Práci v této chvíli nemá kolem 650 tisíc osob, a to už je míra nezaměstnanosti nad 10 %.

     

    Nezaměstnanost takto strmě rostla naposledy na počátku 90. let po startu ekonomické reformy. Možná právě proto je s podivem, že jak Topolánkova vláda, tak, bohužel, i dnešní Fischerova vláda tomuto závažnému společensko-ekonomickému fenoménu zatím jen nečinně přihlíží. A kroky k jeho minimalizaci dopadu na naše občany připravuje příliš pomalu a liknavě. Navíc nic nenasvědčuje tomu, že se nárůst počtu lidí bez práce rychle zastaví. Spíše naopak. Odborníci z úřadu práce, analytici, ale i průmyslníci jsou přesvědčeni, že se nezaměstnanost v zemi už koncem roku dostane na 10 %, ale to procento je počítané v metodice úřadu práce, a jak už jsem uvedla, reálná nezaměstnanost je mnohem vyšší.

     

    V každém případě ale platí, že tolik lidí bez práce Česká republika ještě neměla. A počet nezaměstnaných si tak nejspíše připíše smutný historický rekord. Naše republika nemá mnohaleté zkušenosti s cyklem ekonomických krizí a teprve hledá řešení pro snížení nezaměstnanosti. Možná, že i to je jeden z těch problémů. Ale řešení hledá příliš pomalu. KSČM je toho názoru, že je třeba postupovat rychle a razantně a minimalizovat dopady takto vysoké nezaměstnanosti na naše občany. Myslíme si, že stát musí rozhýbat své zakázky, ať jde o energetiku, dopravu, ale je možné využít i návrhy KSČM na výstavbu sociálních bytů. Je zkrátka potřebné, aby se stát do ekonomiky aktivně vložil a inicioval významné investice.

     

    S rychle rostoucí nezaměstnaností souvisí zadluženost rodin + insolvence občanů a exekuce jejich majetku. Dopady nezaměstnanosti do finanční situace občanů přináší problémy v oblasti zadlužování domácností, v neschopnosti umořovat své dluhy a tedy i k rostoucímu počtu exekucí. Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se zvýšily za poslední rok o 122,4 mld. korun. Zadlužení obyvatelstva se zvyšuje ročně zhruba o 1/3. Vysoký nárůst zadlužení je pak zejména u sociálně slabších domácností. Ty relativně snadno získávají spotřebitelské půjčky nebo úvěry – jedná se tedy o úvěry sice snadno dostupné, ale obtížně splatné. Důležité v této souvislosti ale je, že selhává i legislativní prostředí. Selhává stát. Občany před riziky předlužování nechrání. Splácení spotřebitelských úvěrů je tak stále tvrdším oříškem, protože počet lidí, kteří s tím mají problémy a dostávají se tak do neřešitelné situace, trvale roste. A to v současnosti především právě v souvislosti se ztrátou zaměstnání.

     

    I zde zastáváme názor, že je nutné postupovat rychle, a to v několika směrech. Nejde nám o to, pomáhat nezodpovědným. Ale nabídnout sociálně únosné řešení. Proto chceme co nejrychleji prosazení potřebných opatření, která jednoznačně definují lichvu a zabrání finančním spekulantům parazitovat na svízelné sociální situaci občanů tím, že jim nabízejí nepřiměřeně úročené půjčky, které pak vedou k nezvladatelnému zadlužení domácností a často končí osobním bankrotem či exekucí. Dále chceme regulaci spotřebitelských úvěrů, a to ve smyslu stanovení maximální výše úrokových sazeb. V tomto se, mimochodem, shodujeme i s jinými politickými stranami. Tyto kroky v současné době KSČM, respektive její odborné zázemí, zpracovává, a samozřejmě je chceme prostřednictvím našich zástupců v PS co nejrychleji prosazovat.

     

     

     

    Pavel KOVÁČIK, předseda PK KSČM

     

    Než se vyjádřím k dnešnímu pracovně mnou nazvanému malému programovému prohlášení Fischerovy vlády, dovolte mi doplnit řečené kolegyní Vostrou, a to především o dvě věci. Máme konkrétní poznatky, že jedna z velkých firem na severní Moravě, kterou tu nyní nechci jmenovat, propouští houfně pracovníky svého základního stavu a nahrazuje je pracovníky agenturními, čímž jako by ušetří vzhledem k počtu propuštěných a vzhledem k časovým i jiným souslednostem, miliony korun jen na zaměstnancích. Kmenoví zaměstnanci, kteří jsou takto propuštěni, jsou de facto bez naděje na zpětné získání pracovního místa. Jsem přesvědčen o tom, že tak, jak je politika pro řešení problémů se zaměstnaností nastavena, nebrání těmto praktikám, a bylo by třeba, aby při zaměstnávání dostávali přednost za prvé kmenoví zaměstnanci, ti, do kterých společnost vložila prostředky např. při přípravě kvalifikační, a dále čeští občané před těmi, kteří přicházejí ze zahraničí často prostřednictvím agentur.

     

    Druhá zmínka se týká toho, co jsme tu již několikrát konkrétně napadali. Jsme v situaci, kdy řešíme pravicově nastavený rozpočet, který přináší významné škrty v sociální sféře. My jej, jak jsme již deklarovali, nepodpoříme, ale chceme při příležitosti projednávání rozpočtu a i při příležitosti dnešního projednávání mandátu vlády na další volební období, nadále upozorňovat, že vláda zcela zanedbává řešení situace občanů, obcí a měst, kteří byli letos tragicky postiženi povodněmi. Uvědomme si, že v řadě případů ještě pořád lidé bydlí v náhradním ubytování a nastávající zima přinese velmi krušné situace. Zima je za dveřmi, radostné chvíle je nečekají. A myslím, že poté, co odpadly předčasné volby, vláda vládne dál a rozpočtový výbor přijal příslušná rozpočtová opatření, která sněmovna přijala, věc by se měla řešit.

     

    V této souvislosti musím říci, že v podobné situaci jsou občané, obce a města v oblastech, které byly před nedávnem zasaženy sněhovou kalamitou. Jsou ještě místa, kde dosud není obnovena dodávka elektrického proudu a ukazuje se, že jde víceméně o systémový problém, že společnost, resp. vláda, není schopna urychleně pomoci při řešení bezprostředních následků. Tady je třeba odlišit od zásahu integrovaného záchranného systému hasičů, policistů a dalších složek, které ve většině případů jsou naprosto profesionální a je jim třeba poděkovat. Ale ty následné kroky se potom neúměrně vlečou a obce, města a postižení občané tím zbytečně trpí. Vyzýváme v této souvislosti vládu k větší činnosti, větší aktivitě. Myslím, že obce a občané to budou vnímat pozitivně.

     

    K dnešnímu bodu projednávání tzv. malého programového prohlášení neboli Fischerovy jedenáctky – bodů, které nám pan premiér ve svém víceméně obecném a věcném projevu sdělil. Působí velmi důvěryhodně, byť jsou tam některé body, které je třeba nějakým způsobem okomentovat. Např. tvrzení o apolitičnosti této vlády je naprosto mimo, protože ať si kdo chce co chce říká, tato vláda nějak vznikla, čtyři parlamentní strany z pěti - s výjimkou KSČM - již deklarovaly, že tuto vládu budou nadále podporovat. To znamená, že je to vláda na půdorysu jednak otců zakladatelů – ČSSD, ODS a také Strany zelených, ke kterým se přidala i KDU-ČSL. Myslím, že pokud bude vláda fungovat ve smyslu zejména politiky a dohod KDU-ČSL, ODS a ČSSD, tak potom nebude mít pan premiér Fischer problémy s naplňováním těchto bodů. Pokud ovšem bude někde uhýbat, tak bude mít velké problémy a může nás čekat situace, kdy tato vláda bude ohrožena.

     

    Mně osobně a mým kolegům v klubu KSČM chybí jasné slovo, jak vláda pomůže krizí postiženým rodinám a ostatním ohroženým sociálním skupinám. Jaká opatření vláda připraví a bude realizovat v řešení očekávaného dramatického nárůstu nezaměstnanosti. Uvědomme si, že ono číslo, se kterým vystupují odbory, tedy možná hranice i 12 % nezaměstnanosti, je spíše podhodnocena. Očekáváme, že celkové číslo může být v příštím roce ještě větší. Lokálně nebo i odvětvově může dojít i k daleko vyšším číslům, která samozřejmě zatíží rozpočty měst a obcí, krajů a konec konců bude třeba velmi rychlá reakce, aby následné škody, a to mluvím jen o škodách rozpočtových, nebyly ještě větší. Samozřejmě, že i škody na rozpočtech rodin, které budou postiženy propouštěním, jsou také obrovské a myslím, že v této souvislosti by se vláda měla spíše zaměřit na poskytování dlouhodobějších půjček, resp. na dlouhodobější podpory, aby nedocházelo k situacím, kdy věci nakoupené na základě současných pravidel se staly poté, co občané z důvodu nezaměstnanosti přestávají splácet, předmětem exekucí. Konec konců mi tam chybí také řešení toho, o čem jsem mluvil – jak se vláda ČR urychleně a konkrétně postaví k řešení problémů letošních povodní a sněhové kalamity, jak pomůže postiženým obcím, městům a občanům. Počkáme si také, jak budou naplněna slova pana premiéra o komunikaci s politickými kluby, protože zatím ta komunikace probíhá pouze s kluby ostatních politických stran a KSČM jako třetí nejsilnější politická strana byla vždy vynechána. Musím říci, že se sice oněch 11 bodů premiéra Fischera do řádných voleb jeví jako body splnitelné. V souvislostech deklarované podpory politických stran této vládě nepovažujeme za nutné hlasování o důvěře, podporu deklarovaly všechny politické strany s výjimkou KSČM, a z toho vyplývá, že jako jediná skutečná opoziční strana budeme důsledně sledovat plnění jednotlivých kroků vlády z pohledu naplňování zájmů ohrožených skupin občanů. Nebudeme však opozicí totální, na to si KSČM nikdy nehrála a hrát nebude. Jsme připraveni podpořit taková řešení, která nebudou na úkor občanů, budou řešit situaci. Na této parketě jsme připraveni k jednání.

     

     

     

    dotaz novináře:

     

    Nejste spokojeni s tím programem vlády?

     

     

     

    Pavel KOVÁČIK, předseda PK KSČM

     

    Řekl jsem, že budeme bedlivě sledovat, jak se tyto sliby budou plnit. Spíše budeme průběžně iniciovat v PS zprávy vlády o plnění bodů prohlášení. Nechceme apriorně vyslovovat ostré soudy, budeme posuzovat, jak se věci plní.

     

    Nemám poznatky, že by někdo konkrétně žádal o pomoc, ale při každé takové situaci je možné, aby vláda uvolnila ze svých rezerv, na to, aby se např. obnovily základní komunikační toky, aby bylo přispěno občanům, kteří přišli o podstatnou část svého majetku – na plnění základních funkcí rodiny. Aby věci v rámci infrastruktury byly dány do pořádku – zima nečeká, opravy se táhnou. Nejde o to, jestli se někdo obrátil, ale aby vláda byla připravena s pomocí přijít.

     

     

     

    Miloslava VOSTRÁ, místopředsedkyně PK KSČM

     

    Co se týká našeho postoje ke státnímu rozpočtu, tak ten momentálně je neměnný. Jestli jste zaznamenali jednání rozpočtového výboru před prvním čtením, tam jsme navrhovali vrácení rozpočtu k přepracování a k úpravě hlavních čísel. Na tomto postoji se nic nemění. Tento návrh budeme podávat znovu s příslušnými návrhy.

     

     

     

    Pavel KOVÁČIK, předseda PK KSČM

     

    Řeknu, jaké nebudeme předkládat. Vzhledem k situaci, která je v letošním roce – od poslanců za KSČM nikdo nemůže předpokládat, že budou předkládat návrhy z onoho mediálně tak známého balíčku zvaného medvěd. Je třeba, aby ty věci, které je třeba řešit, byly řešeny systémově. A projekty, které jsou připraveny u měst a obcí, které se z těchto návrhů financovaly, musí počkat na lepší časy. A já věřím, že příští či přespříští rok už přece jen situace může být o něco lepší.


    zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM

     

     

    Náhledy fotografií ze složky Ukázky letáků pro volby v roce 2008

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář