KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Návštěva Kuby 3. díl

    9. 6. 2011

    Cestou jsme se ještě zastavili na poli cukrové třtiny, kde jsme usekli jeden stvol a ten jsme pak oloupaný cucali a musím říci, že byl až nechutně sladký. Hlavním exportním artiklem jsou na Kubě výrobky z třtiny: cukr, rum, nátěrové hmoty a desky z bagasa (odpad z třtiny), což je něco jako naše dřevotřískové desky. Třtinový cukr má opravdu velký význam o čemž svědčí i fakt, že existuje ministerstvo cukru, což je světový unikát. Třtina se sklízí v období sucha (listopad až duben) za pomoci lidí s mačetami. Výjimečně používají kombajny, protože sekání třtiny mačetos je tamní tradice a kubánský lid je na to hrdý. Její pěstování je nenáročné, postačí asi 15cm dlouhý klacík s očky zahrnout do země z kterého pak vyroste asi 3m vysoký stvol caně (cukrové třtiny).

    00157.jpg 00158.jpg 00159.jpg 00164.jpg

      Další krátkou zastávku na občerstvení jsme uskutečnili ve městě Holguin. Jedná se o hlavní město stejnojmenné provincie, ve které se narodil Fidel Castro. Asi 6 km jižněji od Guardalavaca, na kopci se nachází Chorro de Maíta nejdůležitější odhalené indiánské pohřebiště v Karibiku. Jsou zde vystaveny kostry, které se datují do období 1490–1540 (více než 200 jich bylo exhumováno); ty kostry, které byly nalezeny v hrobech vykopaných před příchodem dobyvatelů, leží ve fetální poloze (tj. skrčené jako embryo) a ostatní, vykopané po jejich příchodu, jsou v křesťanské pozici, tj. natažené a se složenými pažemi. Když vstoupil na místní pobřeží Kryštof Kolumbus údajně dle historiků prohlásil, že nespatřil nikdy nic tak krásného. Na náměstí je zhotovena plastika evoluce kubánských dějin od dob indiánů přes příjezd Kryštofa Kolumba, španělskou kolonizaci až po socialistickou revoluci. V Holguin jsme navštívili kostel, Módu Praha a také společnost čínsko-kubánského přátelství, kde jsme potkali paní, která kdysi pracovala v někdejším Československu a naší řečí mluvila velmi obstojně. Hned nám nabídla něco k pití a byla škoda, že jsme zde neměli více času, protože jsme museli pokračovat dál napříč Kubou.

    00175.jpg 00176.jpg

      Město Camaguey má kolem 400 000 obyvatel a co se počtu obyvatel týká, tak je třetí největší na Kubě po Havaně a Santiagu de Kuba. Bylo založeno roku 1514 a patří k jedněm ze sedmi nejstarších měst na ostrově svobody. Uličky zde jsou velmi nepřehledné, což byl účel aby se ztížilo dobývání města piráty, kteří ho nikdy nedobili. Do hotelu jsme dorazili pozdě odpoledne, ubytovali jsme se a vyrazili se osvěžit do hotelového bazénu, protože Camaguey leží v oblasti centrální Kuby a k moři je to daleko. Večer jsme strávili posezením v Casa de la Trova (taneční síň), při popíjení legendárního osvěžujícího nápoje mojito.

    00181.jpg 00183.jpg 00185.jpg 00186.jpg

      Ráno jsme vyjeli na prohlídku města. Nejdříve jsme navštívili tržiště, kde jsme si mohli zakoupit ovoce a zeleninu za peso nacionale. Ochutnali jsme placku z rozemleté juky, což jeden z tradičních pokrmů stejně jako rýže do které jsou vmíchány červené fazole.

    00189.jpg 00190.jpg 00191.jpg 00192.jpg

    Poté jsme navštívili umělecký ateliér, kde nám kubánský výtvarník ukazoval jak ze dřeva vyřezává suvenýry pro turisty. Velmi mě zaujal obraz, kde je bombardována kubánská žena na přechodu strategickým bombardérem B-52. Z ateliéru jsme šli na náměstí Plaza de los Trbajadores (náměstí pracujících) s obrázkem Che-Guevary a nápisem Hasta la victoria Siempre (až do úplného vítězství). Bilbordy a nápisy s touto tématikou jsou na Kubě všude přítomné. Na náměstí jsme navštívili tamní klášter, který ve svých útrobách skrýval nádhernou zahradu.

    00196.jpg 00197.jpg 00198.jpg
    00200.jpg 00201.jpg 00203.jpg
    00207.jpg 00208.jpg 00213.jpg

    Z náměstí pracujících jsme prošli hlavní třídou se spoustou stánků a obchůdků do muzea kultury a přírody, které se nachází kousek od nádraží. Přivítala nás paní průvodkyně a následně začala prohlídka zahrady. V zahradě je socha čůrajícího chlapečka, který má souvislost s tím, který se nachází v Bruselu. Poté jsme vyšli do prvního patra a tam se nacházela sbírka stolních servisů, lustrů a porcelánu. Jedna porcelánová váza byla dokonce z Československa. Zajímavý byl také obraz, jehož motiv byl celý zhotoven z lidských vlasů. Poté jsme sešli do přízemí, kde se nacházela fauna z celého světa.

    00217.jpg 00222.jpg 00223.jpg 00218.jpg 00224.jpg

    Další den jsme se vydali navštívit kostel Mercedes, kde bylo dokonce i pražské Jezulátko. Tam jsme potkali člověka, který nás provedl spletitými uličkami starého města až k ulici Hermanos Aguero, která je poseta sochami tamních obyvatel, při různých činnostech. Když máte štěstí, tak potkáte skutečného živého člověka, podle kterého byla socha vytvořena, což se nám bohužel nepodařilo. Náhodou jsme potkali mladou patnáctiletou slečnu, která byla uváděna do stavu dospělosti. Toto je pro kubánské dívky největší událost v jejich životě, ještě větší než jejich vlastní svatba. Mladé dívce je uspořádána velká hostina a ona se pak neustále převléká do nových šatů, v kterých se nechává fotografovat. Poté jsme se vrátily zpět do hotelu a následující den vyjeli do Trinidadu na pláž Ankon do stejnojmenného hotelu. Pokračování příště...

     

     

    Náhledy fotografií ze složky Kuba3