KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Výlet napříč Kubou 1.díl

    29. 5. 2011

    Dobrý den,

    chtěl bych Vám na této stránce popsat téměř tří týdenní výlet na Kubu, kterého jsem se zúčastnil v únoru 2011. Byl to výlet s jednou cestovní kanceláří, jejíž průvodce je zároveň předsedou společnosti česko-kubánského přátelství z Brna. Celkem nás bylo 24 a někteří jeli už po několikáté. Z letiště Praha Ruzyně jsme letěli do Paříže na letiště CDG. Poté jsme nastoupili do autobuse a přes Paříž dojeli na letiště ORY, kde jsme nastoupili do letadla IL-96-300 ruské výroby společnosti Cubana. Byl to prostorný letoun a dobře se tam o nás postarali, takže zhruba jedenácti hodinový let z Paříže do Santiaga de Kuba utekl poměrně rychle. Při přistávání v Santiagu jsme měli možnost zahlédnout základnu USA Guantánamo, která byla ohraničena čtvercem světel, vzhledem k tomu, že se jednalo o noční přistání.  Když jsme vyšli z letiště, měli jsme připravený moderní klimatizovaný autobus Čínské výroby s kubánským řidičem a s kubánským průvodcem, který je povinný dle tamních zákonů. Tento autobus jsme měli k dispozici po celou dobu pobytu. Asi po čtvrthodinové cestě jsme dojeli do hotelu San Juan, kde jsme povečeřeli, následně se ubytovali v jednom z bungalovů a po dlouhé cestě šli spát. Noci jsou na Kubě velmi teplé i když byla zima (období sucha) jako roční období. Přes den bývalo kolem 30 °C a přes noc, tak o pět stupňů méně do toho velmi vysoká vlhkost a pro středoevropana poměrně nepříjemný ostrovní vítr.

    IL-96-300 letiště ORY interiér IL-96-300 letiště CDG

    Ráno jsme posnídali, kde snídaně je tvořena švédskými stoly. Byl k výběru pult se salámy, sýrem, vajíčky a ovocem. Ovoce se podává sezónní (ananas, grepy, fruta bomba) a to co roste po celý rok např. banány.

    Po snídani jsme asi po půl hodinové cestě autobusem dojeli do Granjita Siboney, což je domek odkud Fidel Castro s partou odvážných mladíků zaútočili na kasárna Moncada dne 26.7.1953. Domek dnes slouží jako muzeum těchto událostí. Jsou tam vystaveny oděvy padlích revolucionářů, jejich zbraně, které skrývali v tzv. suché studni (studna ve které není voda, aby zbraně nezkorodovaly). Okolí tohoto domku je koncipováno jako zahrada s nejrůznějšími plodinami např. kakao, mango... Moncada byla předehrou k vítězství ozbrojeného povstání kubánského lidu proti imperialistické diktatuře. Tato kasárna byla druhou největší základnou na Kubě s posádkou 4000 mužů a velkými sklady zbraní. Ozbrojeného útoku na kasárna se tehdy účastnilo 95 mužů – studentů, dělníků, mladých pokrokových intelektuálů. Vedle útoku na Mocadu, který řídil osobně Fidel Castro, 24 lidí pod vedením Abela Santamaria obsadilo městskou nemocnici a 10, jimž velel Raúl Castro, obsadilo justiční palác. Oněch 95 se zde vrhlo se starými puškami a pistolemi proti po zuby ozbrojené posádce Moncady a každý z nich měl v krabičce od sirek vlastní fotografii se jménem, protože každý nesl do útoku vlastní život. 83 revolucionářů zde padlo. Většinou byli zajati živý. Teprve později je policie povraždila jako zvěř a zohavila tak, že jen u dvou bylo možno rozeznat rysy tváře. Fidel s jedenácti muži utekli do Sierry Maestry a po asi 14 dnech byli polapeni. Fidel se 16.10.1953 hájil tím, že to byla podivná bitva, protože nebyli žádní ranění pouze mrtví a v každé bitvě v historii většinou počet raněných převyšuje počet mrtvých. Fidel před santiagským mimořádným soudem na svou vlastní obhajobu prohlásil tato památná slova: „Nebojím se žaláře, jako jsem se nebál zuřivosti mizerného tyrana, který vybil mých 80 bratří. Odsuďte mě. Nevadí mi to. Dějiny mi dají za pravdu.Po vítězství revoluce se s kasáren stala škola, která je tam dodnes, část funguje jako muzeum.

     

    00005.jpg 00006.jpg 00007.jpg 00008.jpg
    00009.jpg 00010.jpg 00012.jpg 00014.jpg
    00016.jpg 00018.jpg 00058.jpg 00063.jpg

      

     

     Následně jsme navštívili pevnost Castillo de San Pedro de la Roca (nebo-li pevnost  Morro). Byla vystavěna na počátku 17.století hlavním architektem byl Ital Giovanni Bautista Antonelli. Hlavním účelem stavby bylo chránit přístav v Santiagu před útoky pirátů a korzárů. V roce 1622 pevnost poničila anglická vojska pod vedením sira Christophera Myngse. Dnes slouží jako turistická atrakce, kde kolem ní je rozeseto mnoho stánků s tamními suvenýry. V pevnosti je mnoho dobových věcí jako: kanony, pistole, pušky a padací most. Je z ní nádherný výhled na kopce legendární Sierry Maestry v revoluční provincii Oriente. Dokonce je vidět i rafinérka, kterou tam vybudovali českoslovenští soudruzi a prý funguje dodnes a ropa se do ní dováží z Venezuely výměnou za lékaře z Kuby. Dokonce si zahrála i v jednom našem seriálu 30 případů majora Zemana, kde je zobrazen příjezd lodi do přístavu, kterým je ve skutečnosti Santigo de Kuba. V roce 1997 byla pevnost zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

    00030.jpg 00033.jpg 00040.jpg 00041.jpg

     Po té jsme ještě navštívili hlavní náměstí  parque Céspedes v Santiagu. Z tohoto balkónu El Commandante Fidel vyhlásil začátkem ledna 1959 vítězství revoluce a následně vznik Kubánského socialistického státu.

    00052.jpg 00051.jpg

     

     

     

    Náhledy fotografií ze složky Kuba1