KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Na Komsomol navazují v Bělorusku v Republikánském svazu

    Dne 29. října se v Minsku konal už XL. sjezd Běloruského republikánského svazu mládeže (BRSM), který byl zároveň spojen s oslavou 90. výročí založení komsomolu. Na tento sjezd byla pozvána i dvojice mladých z České republiky (vedle autora článku cestoval Zdeněk Milata, člen ÚV KSČM). Už sám fakt, že na sjezd BRSM byla z ČR pozvána delegace dvoučlenná, svědčí o tom, že práce KSM a KSČM v oblasti mládeže požívá u našich běloruských soudruhů jisté úcty. Ostatní zahraniční mládežnické organizace měly totiž zastoupení výhradně jednočlenné.

    Po našem příjezdu do běloruské metropole jsme byli ubytováni v hotelu Victoria. Na nádraží a cestou do hotelu jsme měli možnost si popovídat s řidičem a jednou z našich dvou opatrovnic , Alesií Marinič, a už tento první rozhovor nám napověděl, že atmosféra během naší návštěvy v Minsku bude veskrze srdečná. Řidič i naše hostitelka se s námi bez problému bavili o politice v zemi, o ekonomické situaci obyvatel, ale i o muzice a motorismu.

    Delegace

    Ve špičkovém čtyřhvězdičkovém hotelu byli ubytováni i ostatní zahraniční hosté. Zástupci mládeže z Řecka, Kypru, Itálie, Ázerbájdžánu, Moldávie a samozřejmě i Ruska. Ve výčtu chybí pouze host z Íránu, který bydlel na íránské ambasádě.

    Po snídani nás vyzvedl autobus k vyhlídkové jízdě po Minsku, která trvala téměř dvě hodiny a dala nám možnost obdivovat mnohé, i když zdaleka ne všechny krásy běloruského hlavního města.

    Po návratu do hotelu a obědě jsme byli opět autobusem přepraveni na místo konání první oficiální části naší návštěvy. Na náměstí Vítězství se konal pietní akt a pokládání věnců k památníku komsomolců. Akce to byla velkolepá. Za účasti představitelů nejen BRSM (ale i Běloruské republiky) zde položili věnce a květiny pionýři, členové BRSM, zasloužilí členové Komsomolu i váleční veteráni, ale také zástupkyně běloruských žen, armády a mnozí další. To vše pod dohledem čestné stráže a za doprovodu vojenské hudby.

    Odtud nás zavezli do sídla BRSM, Domu mladých v ulici Karla Marxe, poblíž Paláce republiky. Tam jsme měli možnost si prohlédnout velmi zajímavé Muzeum Komsomolu s výkladem jednoho ze zasloužilých členů. Na ten ale bohužel nebylo dost času, protože nás čekala další oficiální část návštěvy.

    Práce

    V jedné z mnoha zasedacích místností Domu mladých se všichni hosté ze zahraničních mládežnických organizací setkali s kompletním vedením BRSM. Byli jsme srdečně přivítáni tajemníkem ÚV Jurijem Krivodubským a představeni zástupcům všech oblastních (krajských) organizací. Každý zahraniční delegát ve zkratce představil svou domovskou organizaci a její činnost a na závěr nám byly předány dárky. Zdeněk po té podělil zástupce BRSM suvenýry z Čech a došlo ke krátké neformální diskusi. V té jsme se mj. dozvěděli i to, že sestra 1. tajemníka Jurije Krivodubského žije u nás, konkrétně v Luhačovicích. A pak že svět není malý.

    Druhý den návštěvy v Minsku začal po brzké snídani přejezdem do Paláce republiky, místa konání samotného XL. sjezdu BRSM. Program sjezdu začal velmi profesionálním filmem o činnosti BRSM a v deset hodin byl sjezd oficiálně zahájen.

    Oficiální část sjezdu trvala až do 16 hodin a byla plná velmi zajímavých vystoupení. Dozvěděli jsme se mnohé o činnosti organizace, o jejích úspěších v práci s mládeží a dětmi, o práci ve zdravotnictví, o zahraničních kontaktech, o podílu BRSM na celkem vzkvétající ekonomice Běloruska, o plánech, ale také o neúspěších a objevila se i dílčí kritika ze strany vlastních delegátů a oficiálních zástupců státu.

    Srovnání?

    Záběr činnosti BRSM je z hlediska našich podmínek neuvěřitelný a dal by se snad srovnat jen s předlistopadovým SSM, ba i toto srovnání by pokulhávalo. Jejich členové pracují prakticky všude - od těžkého průmyslu po soukromé zemědělství a od školství po armádu, přičemž se nejedná jen o podílení se na oficiálních akcích státu, ale i o vlastní iniciativu BRSM. Členové největší běloruské mládežnické organizace pracují dokonce i ve vysokých funkcích státní správy a armády a mají své zastoupení i na vedoucích postech běloruského průmyslu a zemědělství. Ředitelem továrny na výrobu zmrzliny v Minsku je například 26letý člen BRSM... Na závěr oficiální části proběhla volba nového ÚV a jeho vedení, v jehož čele opět stanul Krivodubský.

    Nedá se říci, že bychom si měli z BRSM vzít příklad v jejich praktické činnosti. Na to jsou jejich a naše ekonomické a politické podmínky k práci příliš rozdílné. V organizační práci však máme co dohánět. Uspořádat sjezd, kterého se zúčastnilo na 1500 delegátů, tak aby jeho oficiální část proběhla plynule, bez nejmenších problémů, v časovém úseku šesti hodin, je podle mého téměř husarský kousek.

    Po ukončení všech oficialit byl sjezd BRSM ukončen. Pro nás to znamenalo asi hodinovou přestávku, kterou jsme využili dílem k prohlídce centra Minsku a také k návštěvě výstavy o rozvoji mládežnického hnutí v Bělorusku.

    Od lidovek po break dance

    Po této přestávce nás čekal slavnostní koncert k 90. výročí Komsomolu. Koncert byl skutečně úchvatný. Podílely se na něm desítky umělců z celého Běloruska, ale i několik hostů z Ruska. Byli mezi nimi běloruští národní umělci, čerstvé hvězdy v podobě účastníků dětské Eurovize, ale také amatérské soubory. Hudební záběr se nesl od lidové písně po hard rock a vystoupily i taneční skupiny break dance. Nadchla nejen perfektní výprava, ale i profesionální provedení vystoupení všech účinkujících.

    Po koncertě se konal už jen raut pro pozvané hosty oslav, kde jsme se neformálně pobavili s některými zahraničními hosty a stvrdili nově získané kontakty a přátelství i kapkou vodky a celým spektrem běloruských národních jídel. Před devátou hodinou večerní nám jel vlak a tak jsme bohužel byli nuceni raut předčasně opustit. Někteří představitelé BRSM nás sice nechtěli nechat odejít, ale nedalo se nic dělat. Rozloučili jsme se s našimi průvodkyněmi Xénií Serdkovou a Alesií (kterým patří náš dík za jejich péči) a zamířili jsme k domovu.

    Doufám, že BRSM se i nadále dobře povede v jeho práci a rádi je někdy v budoucnu přivítáme u nás.

    (mezititulky redakce)

    7. listopadu 2008, Vladimír HUDEČEK

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář