KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    ObrazekNedávno propukla aféra kolem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ČR, kdy členové kontrolního výboru Poslanecké sněmovny (PS) na základě upozornění členů kolegia NKÚ prošetřili hospodaření NKÚ a zjistili v něm závažné nedostatky i určité porušení platných zákonů. Podrobně se jí věnujeme na straně osm. Můžete přesto vysvětlit, o co jde?

     

    Členové kolegia NKÚ poukázali na to, že ač NKÚ sám šetří různé státní instituce, zda dodržují platné zákony a normy z hlediska jejich hospodaření, tak se NKÚ pod vedením svého prezidenta Františka Dohnala sám dopustil několika porušení platných zákonů a směrnic. Prezidenta Dohnala o tom informovali a ten místo toho, aby toto upozornění přijal, tak šel do protiútoku a obvinil členy kolegia NKÚ z porušení zákonů. Členové kolegia NKÚ rovněž upozornili na tuto situaci i členy Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny. Takže tříčlenná skupina poslanců sama začala přešetřovat situaci v NKÚ a dospěla ve svých závěrech k tomu, že skutečně se NKÚ dopustil řady porušení zákonů. A opět došlo k tomu, že prezident NKÚ Dohnal toto dobře míněné upozornění členů Kontrolního výboru nevzal na vědomí s tím, že zjedná nápravu, tak obdobně podal trestní oznámení na skupinu pěti poslanců, členů Kontrolního výboru PS.

     
     

    Policie však oznámila, že toto oznámení nebude šetřit jako trestný čin, a že se tím nebude zabývat. Na základě čeho policie k tomuto stanovisku policie dospěla?

     

    Je mi to líto, že policie toto trestní oznámení prezidenta NKÚ nešetří, protože by se ukázalo, že toto trestní oznámení bylo naprosto liché. Zpráva, kterou předložila skupina poslanců, totiž obsahovala neoddiskutovatelná fakta. Ukázalo se totiž, že NKÚ kritizuje stejné věci, kterých se sám dopustil.

     

    Závěr, k němuž dospěla skupina poslanců Kontrolního výboru sněmovny, lze řádně doložit. Z kontrolních zpráv NKÚ mimo jiné vyplývá, že například u České pošty byl porušován zákon o veřejných zakázkách, kdy smlouvy na úklidové práce přesahovaly hodnotu dvou milionů korun, a tudíž by tyto zakázky měly projít transparentním výběrovým řízením. Ale nestalo se tomu však. Takže byl porušen zákon.

     

    Dalším příkladem je kontrolní zpráva NKÚ o hospodaření dnes již bývalého ministerstva informatiky, které nesprávně využívalo pronajatých prostor. Ukázalo se například, že plocha pro jednoho úředníka ministerstva činila až 70 m2, což značně přesahuje potřeby, které ministerský úředník může mít. Navíc ministerstvo informatiky platilo i užívání budovy a přitom samo tyto prostory neužívalo. Kontrolní výbor PS dospěl k závěru, že NKÚ pod vedením prezidenta Františka Dohnala porušoval zákon stejným způsobem, jako když kritizoval porušení zákonů u státních institucí, které sám kritizoval. NKÚ hradí nájemné z nebytových prostorů v Thámově ulici v Karlíně nevyužívaných Úřadem od ledna 2007 a do konce tohoto roku se jedná o celkovou částku 7 245 000 Kč.

     
     

    Takže i členové kolegia NKÚ cítili, že není něco v pořádku?

     

    Přesně tak! Na 12 členů kolegia prezidentovi NKÚ Dohnalovi vytýkalo některé chyby. Jde o lidi, kteří řadu let pracují v oblasti kontroly a mají dlouholetou praxi a již značné zkušenosti, aby sami mohli posoudit, že se děje něco nepřístojného. Takže sami viděli, že v jejich úřadu není vše v pořádku. A že řada věcí se děje v rozporu se zákonem. A proto také v podstatě nedošlo ke schválení rozpočtu NKÚ za minulý rok. Některé signály obdrželi členové Kontrolního výboru PS již z regionálních pracovišť NKÚ. Takže nám nezbylo nic jiného, než se podívat na to, jaká je vlastně skutečnost.

     
     

    U kolegia došlo k patové situaci, kdy Kárná komora NKÚ, jejímž předsedou byl i sám prezident NKÚ Dohnal, nakonec celou záležitost tak shodila ze stolu...

     

    Ano, pochopil jste to správně. V podstatě prezident NKÚ Dohnal vyvolal kárné řízení se členy kolegia. Výsledek je takový, že nebylo shledáno pochybení pro členy kolegia. Pan prezident Dohnal trvá ovšem na svém, že členové kolegia porušili zákon, a snaží se využít všech prostředků, které má z titulu své funkce k dispozici. Myslím si, že by to mělo být pro něho dostatečným varováním, zejména to, jak dopadl výsledek v prvním kole.

     
     

    Člověka napadá, jestli nebylo náhodou chybou jmenování prezidentem NKÚ pana Františka Dohnala...

     

    O jmenování prezidenta NKÚ rozhodují poslanci a předkládají návrh prezidentovi republiky. Neumím posoudit, zda to byla chyba. Od ustavení Kontrolního výboru PS PČR jsem měl možnost a byl společně se členy KV s prezidentem NKÚ v pracovním kontaktu. Předkládané materiály Úřadu byly a jsou velice seriózní s vysokou vypovídací schopností a jasně formulovanými závěry. Pan prezident vždy razantně obhajoval zjištění a výsledky kontrol NKÚ oproti kontrolovaným institucím. Až v posledním období se začaly projevovat jisté nedostatky a prosakovat negativní informace. Proto Kontrolní výbor ustavil kontrolní skupinu tří poslanců k ověření možných nedostatků. Potvrdilo se přísloví o tom, že pod svícnem je tma. Události, které se v poslední době staly, nás přivedly k tomu, že jsme přišli i na to, že není dostatečný vnější mechanismus pro vlastní kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu. Proto jsme také, jako členové Kontrolního výboru PS, nemohli již dříve kontrolovat NKÚ bez pověření Poslanecké sněmovny. Proto jsme volili postup, který jsme volili, a který byl zákonný. Teprve poté, na základě toho, že Poslanecká sněmovna projednala zprávu Kontrolního výboru PS, byl Kontrolní výbor PS pověřen kontrolou hospodaření NKÚ.

     

    Pochopitelně, že Kontrolní výbor nemůže kontrolovat hospodaření NKÚ, Poslanecká sněmovna musí vybrat firmu, která uskuteční audit hospodaření NKÚ a tu předloží Kontrolnímu výboru PS. Ten ji předloží k projednání Poslanecké sněmovně.

     

    V současné době tuto otázku řeší kancelář Poslanecké sněmovny. Tedy výběr firmy, která uskuteční audit. Konec konců bylo to i prvotní přání pana prezidenta Dohnala, aby tento audit proběhl. Myslím si, že z důvodu, že to bylo jeho přání, tak určitě vyjde této kontrole hospodaření NKÚ sám maximálně vstříc.

     

    Nakládání s prostředky státu mají jasná pravidla. Nám se spíše jednalo o to, že mechanismus kontroly není dokonalý a že bude vyžadovat i jistou novelu zákona o NKÚ. V tomto státě by neměl zůstat nikdo bez veřejné kontroly, a to kontroly nejvyšší zákonodárnou institucí, to je parlamentem.

     
     

    Znamená to, že Kontrolní výbor PS by měl iniciovat změnu zákona o NKÚ?

     

    Ano! Náš podvýbor konstatoval, že zákon za dobu jeho platnosti v řadě bodů již zastaral. Řada věcí se změnila. Jsou zde i nové zákony ve vazbě na hospodaření NKÚ. Myslím, že zákon o NKÚ musí doznat určité změny.

     
     

    Znamená to, že to čeká až po mimořádných říjnových volbách na novou Poslaneckou sněmovnu?

     

    Čeká to skutečně na novou Poslaneckou sněmovnu. Myslím si, že by to měla být jedna z priorit nového Kontrolního výboru PS, aby se na základě zjištěných nedostatků zjednala náprava. NKÚ by v našem právním systému měl efektivně fungovat.

     

    Nejvyšší kontrolní autorita ve státě by měla být výrazně nepolitická a maximálně odborná instituce. Mám obavu, aby se do volby nejvyššího vedení NKÚ nepromítly různé politické hrátky a dá se říci i politické kšefty . Říkám to zcela odpovědně. Koneckonců v některých článcích na internetu se objevily úvahy, že tato aféra je jakýmsi útokem komunistů na NKÚ. Pravda to není. Ano, kolegium NKÚ je tvořeno lidmi, kteří jsou volení zástupci parlamentem. Zastávám názor, že i do tohoto kolegia, přestože je jmenováno politickými stranami, jsou jmenováni odborníci, kteří prošli praxí v oblasti kontroly, a to i v regionech. A tak by to podle mého názoru mělo být i nadále.

     
     

    Funkce prezidenta NKÚ a členů kolegia NKÚ by neměly být chápány tak, že jde o jakousi trafiku pro odložené politiky...

     

    Souhlasím s vámi, že by tomu tak nemělo být, protože tato práce je velmi zodpovědná. A člověk, který zastává tyto funkce, by měl být schopen odvádět odpovídající výkon své práce.

     
     

    Jaký očekáváte bezprostřední vývoj situace kolem NKÚ?

     

    Kontrolní výbor PS stanovil termín auditu, a to do konce tohoto roku. Nelze to udělat dříve, protože je to velice náročná práce. A o tom bude rozhodovat nová sněmovna. Tedy na popud nového Kontrolního výboru PS. Jde o čtyři měsíce a tato prodleva může mít neblahý vliv na otázku autority nejvyššího kontrolního úřadu. V kontrolním úřadě pracuje naprostá většina poctivých kontrolorů. Máme zjištění, že se setkávají s názory, kdy jim lidé z kontrolovaných institucí řeknou: Sami nemáte pořádek a jdete kontrolovat nás. Myslím si, že je zapotřebí to urychleně vyřešit. Nemůžeme dávat prostor lidem jako např. bývalému ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi, který dané situace na NKÚ zneužil například při otevírání budovy Justičního paláce v Brně k zastření velmi závažných nedostatků a pochybení, ke kterým při výstavbě Justičního paláce došlo. Na tyto skutečnosti upozornilo právě šetření NKÚ. Znevážilo to tak náročnou práci poctivých kontrolorů. A proto zazněla i výzva členů Kontrolního výboru PS k odstoupení prezidenta NKÚ Františka Dohnala. Svým odstoupením by pomohl do jisté míry situaci zklidnit. A vrátit práci kontrolorů do normálních kolejí. Situace musí být dořešena do konce, aby se skutečně prokázalo, zda bylo něco porušeno, či nebylo.

     

    Je velice zajímavé, že některé kruhy rozehrávají tuto hru jako politickou. Bez ohledu na stranickou příslušnost jeho členů 90 až 95 procent členů výboru hlasuje shodně. Nejde o žádný útok komunistů či sociálních demokratů na post prezidenta NKÚ. Jestliže byl porušen zákon, je logické, že členové výboru konstatují, že zákon porušen byl.

     
     

    Původ těchto hrátek lze vystopovat spíše v sekretariátech politických stran než mezi členy výboru...

     

    Patrně ani nejde o hrátky sekretariátů politických stan ani samotných poslanců. Pravděpodobně k tomu přispěl sám pan prezident NKÚ za pomoci některých novinářů. Pana prezidenta jsem vždy uznával jako autoritu. A tato kauza se stala pro mne velmi nepříjemným zjištěním. Nejvyšší kontrolní úřad by měl být tím nejčistším z čistých.

     
    autor: Miroslav Svoboda
     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář